Składniki:
- 5-8kg szynki wieprzowej z kością ze skórą, koniecznie zapeklowana
- 200g dżemu morelowego
- 300g miękkiego jasnobrązowego cukru
- 12 całych goździków
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Szynkę układam w metalowym stojaku-ruszcie i wstawiamy do blachy. Wlewamy 500ml ciepłej wody, szczelnie przykrywamy folią. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, pieczemy przez 5 godzin. W tym czasie mieszamy dżem, cukier, miód z 50ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Szynkę wyjmujemy, a piekarnik nastawiamy do 200 stopni. Pozbywamy się skórki i nacinamy tłuszcz w romby i wbijamy goździki i smarujemy glazurą. Wkładamy ponownie szynkę do piekarnika tak samo na 45 min.