Skip to main content

Potrzebujesz na dwie porcje:
🥞 3/4 szklanki mąki, u mnie mąką orkiszowa
🥞 3/4 szklanki mleka, u mnie Kokosowe Alpro
🥞 3 jaja
🥞 Ksylitol
🥞 1 łyżka proszku do pieczenia
🥞 Masło klarowane
🥞 Owoce do podania u mnie mrożone wiśnie

Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek, białka ubij na sztywną pianę. Mleko wymieszaj z żółtkami i mąką , dodaj proszek i łyżkę ksylitolu i ostrożnie pianę z białek, wymieszaj delikatnie. Rozgrzej masło na patelni, wlej masę (polecam smażyć omleta na dwóch patelniach lub rozdzielić masę na 2 części) i smaż omleta na małym ogniu przez 5 min, potem odwróć go i smaż chwilę. Następnie podziel go – przy użyciu drewnianej łopatki – na mniejsze części i obsmaż je dokładnie. Przed podaniem posyp je ksylitolem, przesianym na sitku. Podaj np. z wiśniami 🥰.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk