Składniki:
12 sztuk
2 średnie banany
1/2 szklanki (125 ml) oleju roślinnego
1 szklanka (250 ml) mleka u mnie migdał
1 jajko
1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
100 g mąki jaglanej
100 g maki bananowej
130 g mąki pszennej
Lub po prostu jeżeli nie masz poprzednich użyj samej pszennej
3-4 łyżki cukru u mnie erytrol u ciebie może być zwykły
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki przyprawy do szarlotki (lub 1/2 łyżeczki cynamonu + 1 łyżka cukru wanilinowego)
100 g wiórków kokosowych zamiast wiórków możesz użyć rozkruszonych orzechów
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.
Banany obrać i rozgnieść widelcem Włożyć do miski.
Dodać olej roślinny, mleko, jajko oraz masło orzechowe i wszystko wymieszać rózgą.
Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę.
Dodać wiórki lub posiekane orzechy (zachowując ok. 1/4 ilości do posypania na wierzch). Teraz wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Wymieszane sypkie składniki wsypać do miski z mokrymi składnikami i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników (zaprzestać mieszania jak tylko zniknie sypka mąka).
Ciastem napełnić papilotki, posypać odłożonymi orzechami i piec przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Muffiny wyglądają jak na zdjeciu, są puszyste , wilgotne i przede wszystkim mega smaczne.