Skip to main content

Tym razem nie będzie fit ale i czasem też trzeba zaszaleć

Ciasto jest pyszne ale pamiętaj, że jemy je sporadycznie i nie więcej niż dwa kawałki, poczęstuj nim teściową *hihi*

  • BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju 
  • MASA MAKOWA
  • 1 i 1/2 szklanki maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny 
  • POLEWA
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 3 dag masła extra

Przygotowanie:

Biszkopt

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijać (miksować) dodając powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu olej. Całość jeszcze przez chwilę zmiksować. Ciasto przelać do prostokątnej foremki 21×25 cm (zmierzone dno formy) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C przez około 30 – 35 minut (piekłam 34 minut). Wyjać z piekarnika oraz z formy i przestudzić w samym papierze.

Masa makowa

Mak sparzyć, odstawić na około 1 godzinę, odcedzić na siteczku i zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Połączyć z jajkami i mąką. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową. Całość gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przekładanie

Przestudzony biszkopt przekroić na pół. Gorącą masą przełożyć biszkopt, delikatnie przycisnąć. Wierzch polać polewą czekoladową: kostki czekolady oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasto można dowolnie udekorować.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk