Składniki:
- Czerwona fasola Bonduelle Porcja na raz (2 x 106 ml)
- 250 ml mleka roślinnego
- 200 g szynki w plastrach
- 100 g mąki orkiszowej
- 40 g pasty z pomidorów
- 2 jajka
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 garść świeżych listków szpinaku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
W misce umieszczamy przesianą mąkę, szczyptę soli, mleko, jajka. Łączymy przy pomocy trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wylewamy ¼ ciasta, smażymy cienki naleśnik po kilka minut z każdej strony i odkładamy na talerz. W ten sam sposób przygotowujemy naleśniki z pozostałego ciasta. Fasolę osączamy, blendujemy z ajwarem i tymiankiem. Doprawiamy pieprzem. Naleśniki smarujemy pastą z fasoli, układamy plastry szynki, szpinak. Zwijamy jak krokiety i kroimy na pół.