Świetne danie dla osób wege. Jest sycące, proste w przygotowaniu i co najważniejsze smakuje każdemu!
Składniki:
• 250 g kaszy pęczak
• 750 ml bulionu (warzywny lub drobiowy)
• 100 g jarmużu
• 2 buraki
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 1/2 łyżeczki rozmarynu
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 3 łyżki masła
• sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Buraki zawiń w folię aluminiową i piecz przez ok. pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie wyjmij, wystudź i obierz. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Możesz także użyc już gotowych
2. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę drobno posiekaj.
3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i jedną łyżkę masła. Dodaj cebulę i podsmażaj na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.
4. Na patelnię dodaj także przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.
5. Następnie dodaj kaszę i pokrojone w kostkę, upieczone buraki.
6. Stopniowo podlewaj bulionem kaszę, za każdym razem czekając, aż kasza wchłonie płyn. Gotuj do momentu, aż kasza będzie al dente.
7. Dodaj liście jarmużu, sól, pieprz, tymianek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu jeszcze 1-2 minuty, aż liście zmiękną.
8. Gdy bulion zostanie wchłonięty patelnię zdejmij z ognia i dodaj dwie łyżki masła. Całość wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 2-3 minuty.