Składniki:
- 450 g mąki u mnie z płaskurki
- 300 g owoców u mnie śliwki
- 250 ml jogurtu kokosowego
- 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 80 g cukru u mnie z ksylitolu
- 25 g masła
- 7 g drożdży instant
- 2 jajka
- ¼ łyżeczki soli
Przygotowanie:
400 g mąki przesiewamy do miski. Dodajemy jogurt (w temp. pokojowej), 1 jajko oraz drożdże. Posypujemy 40 g cukru i odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.Dodajemy sól i zarabiamy ciasto.Dodajemy olej i wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Kruszonka:
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy kruszonkę z 50 g mąki, 25 g masła oraz 20 g cukru.
Formowanie jagodzianek:
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Owoce oprószamy 20 g cukru. Każdą porcję ciasta rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy na środek po porcji owoców i dokładnie zaklejamy. Uformowane bułeczki układamy w foremce, zachowując dość duże odstępy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy około 20-30 minut na złoty kolor.