Skip to main content

Składniki na blachę 20×40:

  • 1 masło
  • 5 jajek,
  • 1/2 ksylitolu
  • 1 szklanka śmietany – 12%,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 mały proszek do pieczenia,
  • 4 szklanki mąki u mnie 1 szkl żytnia, owsiana, plaskurka i orkiszowa
  • 1kg śliwek

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Tłuszcz topimy w garnku i studzimy. W dużej misce ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka i dalej ubijamy.
2. Dodajemy do ubitych jajek wystudzony tłuszcz (po trochę w małych porcjach), następnie śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia. Całość dobrze mieszamy.
Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy a na wierzchu układamy owoce . Pieczemy około 40- 45 minut. Wystudzony placek ze śliwkami możemy posypać cukrem pudrem.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk