1 porcja zawiera 665kcal, 31g białka, 37g tłuszczy, 58g węglowodanów
Składniki na 4 porcje:
- 400 g filetów z kurczaka
- 1 łyżka lisków świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- 450 g obranej dyni
- 300 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki mąki
- 2 i 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 125 ml śmietanki 30%
- 125 ml mleczka kokosowego
- 500 ml wody
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 200g ryżu brązowego
Przygotowanie:
Kurczaka przekroić na 2 części, grubszą i cieńszą. Grubszą część przekroić w poprzek na 2 cieńsze filety. Oprószyć solą, świeżo zmielonym pieprzem, dodać tymianek i 1 łyżkę oliwy. Dokładnie wymieszać, następnie obtoczyć w 2 łyżkach mąki. Obraną dynię pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na plasterki lub kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Rozgrzać dużą patelnię lub garnek z grubym i nieprzywierającym dnem. Dodać 1 łyżkę masła i włożyć kurczaka. Smażyć na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz. Do tego samego garnka wlać 1 łyżkę oliwy i wrzucić pieczarki oraz cebulę. Smażyć na większym ogniu przez około 1 – 2 minuty, aż będą zrumienione, wyjąć na talerz. Do garnka włożyć dynię, 1/2 łyżkę masła, posolić i podsmażać przez około 2 – 3 minuty. Dodać kurczaka i podgrzewać razem przez 1 – 2 minuty, uważając aby dynia się nie przypaliła. Wlać gorącą wodę i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty aż dynia będzie miękka. Dodać śmietankę i mleko kokosowe i natkę pietruszki, delikatnie przemieszać składniki. Dodać odłożone pieczarki i gotować bez przykrycia przez około 1 minutę, aż sos zgęstnieje. Podawać np. z ryżem.