Składniki:
- 500 g śliwek węgierek
- 390 g mąki orkiszowej
- 250 ml letniego mleka roślinnego
- 75 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 7 g suszonych drożdży
- 4 łyżki cukru u mnie ksylitol
- 2 żółtka
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- Na kruszonkę:
- 100 g zimnego masła
- 65 g mąki orkiszowej
- 65 g mąki razowej
- 40 g brązowego cukru
- ½ łyżeczki cynamonu garść płatków owsianych górskich
- szczypta soli
Dodatkowo: 2 łyżki mleka roślinnego
Przygotowanie:
Jajko, żółtka, mleko, cukier i olej mieszamy w naczyniu. W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę, sól i suszone drożdże. Łączymy suche składniki z mokrymi, wyrabiamy elastyczne ciasto i przekładamy do miski. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 90 min. Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 10 równych części i układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na kolejne 40 min., aż bułeczki podrosną. Śliwki przedzielamy na pół, wyjmujemy pestkę. Kruszonka: Mąki, cukier, płatki i cynamon mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i rozcieramy palcami, aż powstaną okruchy (podobne do mokrego piasku) oraz grubsze cząstki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C. Dnem szklanki robimy w bułeczkach dwa wgłębienia, układamy połówki śliwek, posypujemy kruszonką, a brzegi drożdżówek smarujemy mlekiem. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce.