Składniki na około 4-6 porcji:
Lody:
🍧250g mascaropone
🍧400g śmietanki kremówki
🍧250g mleka skondensowanego niesłodzonego
🍧Ciasteczka Amaretti – około 10 do 14 sztuk
🍧200g jagód ugniecionych z trzema łyżkami ksylitolu
Masa do ciastek:
🍦50g serka śmietankowego
🍦20g masła
🍦60g ksylitolu zmielonego jak cukier puder
Przygotowanie:
Najpierw warto przygotować masę do ciastek –
Serek, masło i ksylitol zmiksować razem. Dodać do niej kawałki ciastek i obtaczać je w masie. Odstawić na bok.
Jagody ugnieść z ksylitolem i odstawić.
Serek mascaropone ubijać chwilę, dolewać powoli mleko. Osobno ubić śmietankę na sztywno. Delikatnie dodać serek do bitej śmietany i wymieszać na gładka masę. Dodać ciastka obtoczone w masie serkowej, wymieszać.
Do pojemnika (takiego do przechowywania żywności, dość sporego) nakładać warstwami -lody, jagody, lody, jagody aż do wykończenia składników i na końcu można trochę zamieszać widelcem, żeby te warstwy połączyć.
Mrozić co najmniej 24 godziny.
*ksylitol dodawać według własnych preferncji, można dodać lub wcale nie dodawać 😊