Składniki na standardowa foremkę na babkę:
🥮180 g masła, miękkiego
🥮3/4 szklanki cukru (dałam pół na pół z ksylitolem)
🥮3 duże jajka
🥮sok z 1 cytryny
🥮skórka z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
🥮2 szklanki mąki pszennej orkiszowej
🥮1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
🥮1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
🥮1 łyżeczka sody oczyszczonej
🥮1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%, w temp. pokojowej
Przygotowanie:
Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Nie przestając ucierać, wbijaj po jednym jajku. Dodaj sok i skórkę z cytryny, utrzyj.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Sypkie składniki dodaj do masy maślanej na przemian ze śmietaną w dwóch turach. Masę wymieszaj najlepiej szpatułką lub łyżką.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką pszenną. Przelej do niej przygotowane ciasto (powinno zająć ponad 3/4 wysokości formy), wyrównaj.
Piecz w 160-170 st.przez ok. 40-45 min, aż patyczek wsadzony w ciasto wyjdzie suchy. Upieczoną babkę przestudź w formie, następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Gotową babkę można polać lukrem zrobionym z 1 szklanki cukru pudru, skórki otartej z cytryny i 2-3 łyżek wrzątku.