Składniki:
- jaja surowe 4 szt
- mąka pszenna 3/4 szklanki
- wiórki kokosowe 1/3 szklanki
- cukier 3/4 szklanki
- masło 200 g
- soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
- woda letnia 2 łyżki
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Do rondelka włożyć masło i czekoladę, wstawić do kąpieli wodnej i stopić aż powstanie jednolita masa.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Sodę zalać wodą.
Do ubitych jajek wlać sodę i wsypać mąkę oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Dodać stopniowo płynna czekoladę. Po wymieszaniu przelać do natłuszczonej formy.
Piec ok. 35 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub w temperaturze 170- 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilka minut w gorącym piekarniku aby ciasto doszło. Smacznego.