Składniki na 9 sztuk:
• 2 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej
• 3/4 szklanki letniego mleka roslinnego
• 4 łyżki cukru ksylitol lub erytrol
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 1/4 łyżeczki soli
• 60 g masła, roztopionego
• 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
Dodatkowo:
• 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
• 450 g truskawek
• 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka lub wody, do posmarowania bułeczek
Składniki na kruszonkę:
• pół szklanki (75 g) orkiszowej
• 5 łyżek cukru ksylitol lub erytrol
• 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć – jeśli używacie cukru z wanilią
• 60 g masła, roztopionego
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami . Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia) w sporych odległościach od siebie. Przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple na 30 – 45 minut lub dłużej, do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki podwoją objętość, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem (samo ciasto), posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 17 minut lub dłużej, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.