Biszkopt:
🍰4 jajka
🍰1/3 szklanki ksylitolu
🍰1 szklanka mąki pszennej tortowej
🍰1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
🍰2 łyżki kakao
🍰szczypta soli
Warstwa serowa:
🍰700 g twarogu półtłustego
🍰1/5 szklanki drobno zmielonego ksylitolu
🍰250 ml śmietanki kremówki 30%
🍰4 łyżeczki żelatyny
🍰1/3 szklanki wody
Dodatkowo:
🍰ok. 400 g herbatników
🍰400 g kajmaku kakaowego
🍰2 galaretki malinowe bez cukru
🍰700 ml gorącej wody
🍰ok. 300 g mrożonych malin
Przygotowanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia.
Mąki przesiewamy razem z kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę zalewamy wrzącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na sztywną masę. Twaróg miksujemy z przesianym ksylitolem, następnie cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Na koniec do masy dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy na biszkopt, następnie układamy herbatniki. Wykładamy równomiernie kajmak i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Następnie druga połowa masy serowej i biszkopt. Na wierzchu układamy maliny i wykładamy tężejącą galaretkę.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Składniki na 16 porcji, a 1 porcja zawiera:
412 kcal
18,4g białka
13,2g tłuszczu
41,8 g węglowodanów