Składniki:
- 2 szklanki maki u mnie orkiszowa
- Szklanka orzechów włoskich
- Tabliczka gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek roztopionego masła
- 50 g rodzynek i 50 g żurawiny
- 4 starte jabłka
- ¼ łyżki ksylitolu
- Łyżeczka sody
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Dwie łyżeczki cynamonu
- 4 jaja
- Masło
Przygotowanie:
Make przesiewamy z proszkiem i sodą. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Żurawinę i rodzynki moczymy przez 10 min we wrzątku. Orzechy i czekoladę blendujemy na wiórki. Jabłka ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy cynamon. Do masy jajecznej dodajemy roztopione masło a potem mąkę do połączenia się składników, na koniec wszystko dodajemy i mieszamy. Do foremki wysmarowanej tłuszczem do piekarnika 180 stopni i.ok 50 min.