- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki
- 1 banan
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki cukru
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszki do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ½ łyżeczki soli
- do podania: ¼ cukru pudru, ½ łyżeczki suszonego imbiru lub przyprawy do piernika, odrobina ciepłej wody
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Do wysokiego naczynia blendera dodać szklankę pomidorów z puszki i dokładnie zmiksować. Dodać banana, olej i cukier i jeszcze chwilę miksować na gęsty, puszysty krem. Osobno w dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki. Do suchych składników wlać mokre i bardzo krótko wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wsunąć do gorącego piekarnika. Piec przez 40 – 50 minut na złoty kolor. Wskazówki: Zamiast pomidorów z puszki można użyć domowych krojonych pomidorów. Należy cztery pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i gotować bez przykrycia przez 8 – 10 minut. Po tym czasie przetrzeć przez sito, odmierzyć szklankę i używać tak jak w przepisie.