Skip to main content

Składniki:

  • 4 banany
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • sól
  • 3 łyżki kakao
  • dodatki dowolne: np. posiekana czekolada, rodzynki, suszona żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy itp.

Wykonanie:
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier i dalej rozgniatamy. Dolewamy roztopione i ostudzone masło, a następnie roztrzepane jajko. Mąkę i kakao mieszkamy z sodą i szczyptą soli, dodajemy do masy bananowej i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy dowolne dodatki smakowe tj. bakalie czy płatki czekoladowe (obowiązuje dowolność, ale z umiarem).
Ciasto wylewamy do formy keksowej (polecam foremki silikonowe) i pieczemy około 60 minut w temperaturze 170°C.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk