Składniki:
- 4 banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- sól
- 3 łyżki kakao
- dodatki dowolne: np. posiekana czekolada, rodzynki, suszona żurawina, skórka pomarańczowa, orzechy itp.
Wykonanie:
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier i dalej rozgniatamy. Dolewamy roztopione i ostudzone masło, a następnie roztrzepane jajko. Mąkę i kakao mieszkamy z sodą i szczyptą soli, dodajemy do masy bananowej i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy dowolne dodatki smakowe tj. bakalie czy płatki czekoladowe (obowiązuje dowolność, ale z umiarem).
Ciasto wylewamy do formy keksowej (polecam foremki silikonowe) i pieczemy około 60 minut w temperaturze 170°C.