Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 100 g oscypka
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- Olej Kujawski
- Natka pietruszki
- Koperek
- Sól, pieprz czarny, gałka muszkatałowa
Przygotowanie:
Ziemniaki, paprykę i cukinie pokrój w cienkie plastry, na patelnię wlej cześć oleju. Na rozgrzanym oleju przesmaż pokrojone ziemniaki do momentu, aż będą prawie miękkie. Takie warzywa przełóż na durszlak, odsącz z nadmiaru oleju, dodaj jajka, koperek, natkę pietruszki i starty ser. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką.
Masę ponownie przełóż na patelnię i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 st na 35 min.
Taka babkę możesz podawać z mięsem lub same z dodatkiem jogurtu.
Idealne na zimno i ciepło.