Składniki:
- 750 g jabłek
- 500 g mąki orkiszowej
- 100 g ksylitolu
- 200 g masła
- 75 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru pudru
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
Przygotowanie:
Make wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, zimne masło, żółtka oraz olej i zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy około 30-60 minut.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy 5-10 minut, aż zmiękną. Dodajemy sok z cytryny i 40 g mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Odstawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną gęstnieć, dodajemy stopniowo drobny cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca, a cały cukier rozpuści się w białkach. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz 20 g mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy.
Połową ciasta wyklejamy spód blachy wyłożonej pergaminem i podpiekamy 10 minut w 180ºC.
Na podpieczony spód wykładamy kolejno: jabłka i bezę. Na wierzchu ścieramy lub kruszymy drobno drugą część kruchego ciasta.
Pieczemy około 40 minut w 180ºC.