Skip to main content

Składniki:

  • 750 g jabłek
  • 500 g mąki orkiszowej
  • 100 g ksylitolu
  • 200 g masła
  • 75 ml oleju Kujawski z cytryną i bazylią
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna

Przygotowanie:

Make wsypujemy do miski. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, zimne masło, żółtka oraz olej i zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię i schładzamy około 30-60 minut.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy 5-10 minut, aż zmiękną. Dodajemy sok z cytryny i 40 g mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody. Odstawiamy do przestygnięcia.

Białka ubijamy mikserem. Gdy zaczną gęstnieć, dodajemy stopniowo drobny cukier i ubijamy, aż piana stanie się gęsta i lśniąca, a cały cukier rozpuści się w białkach. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz 20 g mąki ziemniaczanej i delikatnie mieszamy.

Połową ciasta wyklejamy spód blachy wyłożonej pergaminem i podpiekamy 10 minut w 180ºC.

Na podpieczony spód wykładamy kolejno: jabłka i bezę. Na wierzchu ścieramy lub kruszymy drobno drugą część kruchego ciasta.

Pieczemy około 40 minut w 180ºC.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk