Placki są delikatne w środku, sycące i przede wszystkim cudowne w smaku
Przepis jest podany na 2 porcje
Składniki:
- 100 g zielona soczewica
- 4 średnie ziemniaki
- 2 jajka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki żytniej lub innej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 3 łyżki płatków owsianych
Wykonanie:
Soczewicę i ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, przekładamy do miski, miksujemy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, jaja, płatki owsiane, mąkę i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i smażymy placuszki , podajemy z jogurtem koksowym lub wg uznania.