Z serii jak połączyć dzieci z dorosłymi 🙈
Składniki:
- 400 ml maślanki czytaj by była bez mleka w proszku
- 350 g mąki orkiszowej
- 300 g świeżych malin lub jeżyn lub porzeczek
- 100 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 4 łyżki ksylitolu
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 400 ml jogurtu naturalnego u mnie kokosowy z liczi
- 2 łyżki cukru pudru
- ¼ łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W misce mieszamy mikserem cukier z jajkami. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo, na zmianę do masy jajecznej dodajemy mąkę i maślankę. Na koniec dolewamy olej Kujawski.
Patelnię rozgrzewamy, smarujemy odrobiną oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia i nakładamy masę łyżką, tworząc pancakes. Na wierzchu układamy kilka rozerwanych porzeczek lub innych owoców. Kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, ostrożnie obracamy placuszki na drugą stronę. Smażymy jeszcze przez ok. 2 min.
Jogurt mieszamy z cukrem pudrem i cynamonem. Pancakes podajemy z jogurtem i świeżymi malinami lub innymi owocami
Mi z tego wyszło dość dużych 10 sztuk więc jak masz większą rodzinkę to super u mnie zostało jeszcze 4
To co słodkiego dnia 🍪🍪🍪🍪