Składniki na 6 naleśników:
- szklanka mąki ryżowej
- 2 szklanki mleka (do konsystencji, może być mniej lub więcej)
- jajo 1szt
- żółtko 1szt
- pół kilo truskawek
- garść płatków migdałowych
- listki mięty
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka kakao
- pół serka mascarpone lub twarogu
Przygotowanie:
Ciasto: mleko, kakao, mąkę i jajo mieszamy razem do konsystencji lejącej śmietany (mąką ryżowa chłonie dużo mleka, więc ostrożnie się z nią obchodź). Smaż naleśniki na oliwie do zarumienienia.
Farsz: serek utrzyj z żółtkiem, dodaj posiekaną miętę i posiekane migdały i wymieszaj razem.
Posmaruj naleśniki serkiem, dodaj plasterki truskawek i zawiń wedle upodobania. Ozdób truskawkami i miętą.