Składniki:
- 50g drożdży
- 500 g maki kasztanowej
- 5 żółtek
- 1 jajo
- 50 g ksylitolu
- 250g mleko owsiane/kokos/migdal
- 100 g masło
Przygotowanie:
Z drożdży 2 łyżek mąki i 2 łyżek ksylitolu, 125 wybranego ciepłego mleka zrobić rozczyn odstawić na ok 10 min. W miedzy czasie wymieszać żółtka plus jajo i resztę cukru na kogiel mogiel. W międzyczasie wszystko wymieszać, mąka, rozczyn, roztopione masło, resztę ciepłego mleka i wyrobić elastyczne ciasto, zakryć ścierką i odstawić na 1,5 h po tym czasie jeszcze raz wyrobić, rwąc kulki wkładać do środka jagódki i formować kulki i tak aż do końca na blachę wysmarować żółtkiem i do piekarnika 180 stopni 18-20 min.