Skip to main content

Sk艂adniki:
馃100ml 艣mietanki 36%
馃2 do 3 艂y偶ek serka typu Philadelpia
馃3 艂y偶ki mas艂a
馃 Oko艂o 100g sera cheddar – zale偶nie od g臋sto艣ci sosu
馃 Batat
馃 Dwie 艂y偶ki skrobi ziemniaczanej馃 Dwie 艂y偶ki oliwy

Przygotowanie:
Sos: mas艂o rozpu艣ci膰 z serkiem, mieszaj膮c ca艂y czas. Dolewa膰 艣mietank臋 ma艂ymi porcjami, miesza膰 ca艂y czas do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Cheddar dodawa膰 porcjami – poczeka膰 a偶 rozpu艣ci si臋 jedna partia, to wtedy doda膰 kolejn膮. Ilo艣膰 zale偶y od preferowanej konsystencji – im wi臋cej cheddara tym g臋stszy sos b臋dzie. Trzeba bra膰 pod uwag臋 to, 偶e po lekkim ostudzeniu przed podaniem sos lekko zg臋stnieje.
Batata obra膰, pokroi膰 na cienkie s艂upki. Wymiesza膰 frytki najpierw ze skrobi膮 tak 偶eby ka偶da frytka by艂a ni膮 pokryta, nast臋pnie wymiesza膰 z oliw膮 , ale tak, 偶eby tej skrobi nie zetrze膰 z frytek. U艂o偶y膰 na blaszce z papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez oko艂o 25 do 30 minut, ale to g艂贸wnie zale偶y od stopnia wypieczenia.
Nie soli膰 batatow przed pieczeniem. Posoli膰 po upieczeniu.

Tw贸j dietetyk

Author Tw贸j dietetyk

More posts by Tw贸j dietetyk