Składniki:
🧀100ml śmietanki 36%
🧀2 do 3 łyżek serka typu Philadelpia
🧀3 łyżki masła
🧀 Około 100g sera cheddar – zależnie od gęstości sosu
🧀 Batat
🧀 Dwie łyżki skrobi ziemniaczanej🧀 Dwie łyżki oliwy
Przygotowanie:
Sos: masło rozpuścić z serkiem, mieszając cały czas. Dolewać śmietankę małymi porcjami, mieszać cały czas do połączenia składników. Cheddar dodawać porcjami – poczekać aż rozpuści się jedna partia, to wtedy dodać kolejną. Ilość zależy od preferowanej konsystencji – im więcej cheddara tym gęstszy sos będzie. Trzeba brać pod uwagę to, że po lekkim ostudzeniu przed podaniem sos lekko zgęstnieje.
Batata obrać, pokroić na cienkie słupki. Wymieszać frytki najpierw ze skrobią tak żeby każda frytka była nią pokryta, następnie wymieszać z oliwą , ale tak, żeby tej skrobi nie zetrzeć z frytek. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 do 30 minut, ale to głównie zależy od stopnia wypieczenia.
Nie solić batatow przed pieczeniem. Posolić po upieczeniu.