Składniki:
400 g mąki orkiszowej
300 ml mleka migdalowego
100 g erytrol
100 g orzechów włoskich
80 ml oleju
50 g masła
10 g cynamonu
3 jajka
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC.
Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy cynamon i 100 g cukru. Podgrzewamy do połączenia się składników. Odstawiamy do przestygnięcia i dodajemy łyżkę mąki.
Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu mieszamy jajka z olejem, pozostałym cukrem i mlekiem, a następnie dodajemy do mąki. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach 20×30 cm i polewamy przygotowaną masą cynamonową. Patyczkiem lub końcówką noża lekko mieszamy obie masy.
Całość posypujemy orzechami i pieczemy około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka.