Składniki na biszkopt:
- mrożony zmiksowany szpinak- 450 dag
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki kasztanowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać powoli olej ciągle ubijając mikserem. Wlać zmiksowany szpinak. Wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni ok 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.
Wykonać masę:
- 25 dag serka mascarpone
- 20 ml śmietanki kremówki 30 %
- 3 – 4 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
Przygotowanie masy:
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wyłożyć na połowę zielonego biszkoptu. Z pozostałej części ciasta wybrać łyżka zielona część i pokruszona położyć na masę. Posypać żurawiną.
Uwaga- spieczony wierzch biszkoptu nie jest używany do ciasta.