Skip to main content

Składniki:

Na kruszonkę:

  • 170 g mąki u mnie owsiana wysokobłonnikowa
  • 100 g miękkiego masła
  • 70 g cukru pudru
  • Na ciasto:
  • 350 g mąką u mnie wysokobłonnikowa
  • 300-400 g śliwek
  • 160 g cukru u mnie ksylitol
  • 85 ml oleju Oliwier arachidowo-rzepakowego
  • 85 ml mleka u mnie roślinne
  • 3 jajka
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 20 min w lodówce.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.

Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki, odłożyć na bok.

Mąkę przesiać razem z proszkiem, odstawić na bok.

Jaja utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie, miksując na najniższych obrotach, cienką strużką wlać olej.

Wlać mleko i dodać mąkę. Krótko wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać.

Na cieście rozłożyć śliwki (rozcięciem do góry), posypać kruszonką. Piec ok. 45-55 minut w 170°C.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk