Składniki:
Na kruszonkę:
- 170 g mąki u mnie owsiana wysokobłonnikowa
- 100 g miękkiego masła
- 70 g cukru pudru
- Na ciasto:
- 350 g mąką u mnie wysokobłonnikowa
- 300-400 g śliwek
- 160 g cukru u mnie ksylitol
- 85 ml oleju Oliwier arachidowo-rzepakowego
- 85 ml mleka u mnie roślinne
- 3 jajka
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez 20 min w lodówce.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki, odłożyć na bok.
Mąkę przesiać razem z proszkiem, odstawić na bok.
Jaja utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie, miksując na najniższych obrotach, cienką strużką wlać olej.
Wlać mleko i dodać mąkę. Krótko wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać.
Na cieście rozłożyć śliwki (rozcięciem do góry), posypać kruszonką. Piec ok. 45-55 minut w 170°C.