Składniki:
- 250 g mąki u mnie bezglutenowa
- 2 jajka
- 100 g masła
- Pol szklanki orzechów laskowych
- 4 łyżki miodu
- Wg uznania cukier u mnie kokosowy
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- Łyżeczka proszku u mnie bezglutenowy
- 3 marchewki
- Łyżeczka cynamonu
- Pol szklanki mleka u mnie migdałowe
- Skorka z jednej tartej pomarańczy
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy ze sobą, orzechy gnieciemy. W garnku rozpuszczamy masło z miodem i startą skórką z pomarańczy, potem dodajemy jajka i mleko do uzyskania jednolitej masy. Marchewki trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy do uzyskania masy i dodajemy marchewki, mieszamy.
Dajemy do blaszki, piekarnik 180 stopni ok 45 min.
Po wyciągnięciu na gore polać rozpuszczoną czekoladą gorzką i dodać trochę świeżych malin.