Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanka otrąb owsianych
- 1 kg mąki – pół na pół mąka żytnia oraz maka orkiszowa
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- 60 dag drożdży
- 2 łyżeczki ksylitolu
- ok 1 litra ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej lub himalajskiej
Przygotowanie:
Najpierw w misce przygotuj zaczyn drożdżowy, czyli świeże drożdże kruszymy, dodajemy cukier 3/4 szklanki ciepłej wody około 40 stopni C, całość mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce. Orzechy posiekać, w osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Jak zaczyn wyrośnie , wsypać do niego mieszankę suchą , dolać wody i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto będzie miało rzadszą konsystencję. Foremkę wysmarować , wlać chlebek i wstawić do piekarnika z temp 60 stopni C na ok godzinkę by się wygrzało, następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 45 stopni.
Chlebek jest pyszny zarówno jak jest ciepły i jak wystygnie , najlepszy z masełkiem.