Składniki:
- płatki owsiane górskie: 8 łyżek
- woda ciepła (do ciasta): 1 litr
- mąka owsiana 1 kilogram
- drożdże (kostka): 0.5 opakowania
- erytrol 1 łyżeczka
- sól 1 łyżeczka
- słonecznik ziarna: 0.33 szklanki
- siemię lniane: 0.33 szklanki
- nasiona chia 0.33 szklanki
Wykonanie:
Płatki wsypujemy do miski, zalewamy wodą, wkruszamy drożdże ,dodajemy sól i cukier, lekko mieszamy i odstawiamy na 20 minut ,aż płatki wypłyną do wierzchu . Wsypujemy mąkę i słonecznik , siemię ,mieszamy wystarczy tylko tak by składniki się połączyły przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Dwie foremki keksówki 25 cm są najlepsze. Ciasto wygładzamy dłonią zamoczona w mleku posypujemy słonecznikiem dynia płatkami czym tam chcemy 😉
Pieczemy 60min w temp. 180 stopni SMACZNEGO:)