Jedna z czterech porcji zawiera: kcal 306 B 15.4g T 18.5g. Wp 18.4g F 4.0g
Składniki:
- ziemniaki 4 sztuki
- Olej 3 łyżki
- por (mały) 1 sztuka
- cebula 1/2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
jajka 3 sztuki - śmietana 18% 2 łyżki
- ser żółty 100g
- sól
- pieprz czarny świeżo mielony
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy, kroimy w plastry.
Pora kroimy w pół talarki, cebulę w piórka. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnione warzywa, dodajemy odrobinę soli. Pora z cebulą smażymy 5-7 minut.
Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy 1 łyżkę oleju, układamy plasterki ziemniaków, które posypujemy czosnkiem pokrojonym w drobną kosteczkę. Ziemniaki przykrywamy smażonymi warzywami.
Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy serem żółtym startym na tarce o grubych oczkach.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut, następnie obniżamy temperaturę na 150 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut.