Podpłomyk śniadaniowy był u mnie na kolację ale jest to wspaniała alternatywa na brunch a co ważne, jeżeli ich zrobisz więcej możesz je zachować na później. Smakują idealnie na ciepło i na zimno a wersja dodatków dowolna
Składniki
1 porcja dostarcza
- 437 kcal
- 22g białka
- 45g węglowodanów
- 18g tłuszczy
- mąka orkiszowa 230 g
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- odrobina soli
- 250g jogurt grecki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 20g boczek
- 20 świeży szpinak
- 4 jajka
- 100 g mozzarelli
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni
Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, solą i jogurtem, wyrabiamy ciasto
Dzielimy na 4 części i kształtujemy formy podpłomyków
Na górę idą szpinak, posiekana mozzarella, pomidory i boczek na koniec rozbijamy po jajku
Doprawiamy do smaku
Pieczemy ok 15 minut
Smacznego!