Niedziela jest dla mnie takim czasem kiedy mogę jeszcze bardziej poświecić się mojej miłości jaką jest kuchnia
Staram się łączyć moją pasję i zawód dietetyka z kuchnią aby były to posiłki proste , smaczne i czasem nie koniecznie szybkie ….
W życiu zawsze możesz i masz możliwość podjąć decyzję .. czy Twoja kuchnia, Twoje nawyki, Twoje postanowienia będą dawały Ci satysfakcję czy jednak będą problemem ale zawsze masz możliwość się stawić do życia i poprawić to czego pragniesz
Ja dziś wstałam o 6 rano by przygotować fajne śniadanie a ciasto drożdżowe jednak potrzebuje troszkę czasu na to by wyrosnąć a jeżeli posiadasz w domu tak jak jak głodomorków które jak wstają to musi być na stole no to cóż kochana dziś nie pośpisz
Ale uśmiech na Twarzy Twoich dzieci , Twoich bliskich bezcenny
Składniki
- 21g drożdży
- 500 g mąki u mnie pomieszana orkiszowo-gryczana
- płaska łyżeczka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 50 dag pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki octu balsamicznego białego
- łyżeczka ksylitolu
- mielony pieprz
- 15 dag gęstej śmietany ale możesz użyć jogurtu skyr
- 20 dag marynowanych karczochów lub oliwek
- 25 dag mozzarelli
- świeże zioła wg uznania
Wykonanie
Drożdże mieszamy z 300 ml ciepłej wody, a następnie łączymy z mąką i solą. Dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i spokojne miejsce na około 1 godzinkę
Z ciasta formujemy 4 owalne placki, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy i znów pozostawiamy na około 30 minut
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni. Pomidorki układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy resztą oliwy i octem balsamicznym, posypujemy cukrem, solą i pieprzem. Pieczemy ok 30 minut
Następnie temperaturę podnosimy do 200 stopni. Śmietanę lub jogurt doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy placki, pieczemy 15-20 minut. Wyciągamy i układamy resztę składników, posypujemy ziołami – u mnie bazylia
1 pizza dostarczy Ci
- 756 kcal
- 37g białka
- 26g tłuszczy
- 87g węglowodanów
Po takim śniadanku rusz się na spacerek !