Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 500 g ziemniaków
- 200 g wędzonego boczku
- 3 łyżki oleju z pierwszego tłoczenia
- 1 duża cebula
- 1 marchewka
- 1 mały pęczek koperku
- ½ główki niedużej kapusty (800 g)
- ¼ małego selera korzeniowego
- ¼ łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę drobno siekamy. Boczek kroimy w paseczki, kapustę w grubszą kostkę. Obraną marchewkę i seler kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej
. Wrzucamy cebulę, smażymy 5 minut. Dodajemy boczek, smażymy kolejne 5 minut. Dokładamy kapustę, marchewkę, seler. Wlewamy gorący bulion.
Zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 30 minut. Dodajemy kminek i ziemniaki. Gotujemy dalej około 15-20 minut, aż kapusta i ziemniaki będą miękkie.