Składniki:
- Cieciorka 150g
- 150 g przecieru pomidorowego (lub więcej w razie potrzeby)
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 marchewka
- 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
- ½ pora
- Listki z dwóch gałązek oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Por drobno siekamy, marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Składniki:
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę i por, smażymy przez około 5 minut.
Dodajemy przecier, posiekane listki oregano, wędzoną paprykę, sól i pieprz do smaku. Gotujemy przez około 5 minut lub dłużej do preferowanej miękkości marchewki. W razie potrzeby wlewamy na patelnię kilka łyżek wody.
Dodajemy ryż i osączoną cieciorkę. Mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej przecieru, jeśli paprykarz jest zbyt suchy.