Boczniaki nie dość, że są smaczne i syte to dodatkowo:
- zawierają sporo łatwo przyswajalnego białka, dzięki czemu są dobrym wyborem dla wegetarian i wegan
- są nie tylko niskokaloryczne, ale też mają niski indeks glikemiczny (IG <50)
- obniżają cholesterol LDL i trójglicerydy
- są źródłem silnych antyoksydantó takich jak pleuran i beta-glukan (związki te stymulują układ odpornościowy, co pozwala zmniejszyć częstotliwość przeziębień i innych chorób przebiegających ze stanem zapalnym)
- mają silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe
- są bardzo dobrym roślinnym źródłem żelaza i kwasu foliowego
Przepis na 2 porcje, a 1 porcja zawiera 192 kcal, 5g białka, węglowodany 7g, 17g tłuszczów.
Składniki:
- 250 g boczniaków
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane lub rozgniecione w prasce
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Opcjonalnie, do podania: bagietka, rukola, miodowy winegret, orzeszki pinii, tarty parmezan
Sposób przygotowania:
Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Położyć średnio rozgrzanej patelni grillowej (lub zwykłej patelni) i podgrzewać na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż grzyby zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. W międzyczasie doprawić solą.
W miseczce wymieszać oliwę, posiekaną natką pietruszki i czosnek, dodać troszkę soli. Mieszanką smarować boczniaki i smażyć przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.