Jeden bajgiel zawiera : 187 kcal, 7,8g białka, 3 g tłuszczu, 29 g węglowodanów
Skladniki :
250 gram mąki pelnoziarnistej
150 gram mąki orkiszowej
8 gram drożdży suchych
1 łyżeczka soli
250 ml letniej wody
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka miodu
1 jajko
1 łyżeczka sezamu lub innych nasion
1.Letnia wodę połącz z drożdżami i szczypta cukru. Odstaw na 5 min. Dodaj mąki, sól i miód, zagnieść ciasto i odstaw na godzinę.
2.Podziel ciasto na 8 kul i kciukiem zrób dziurkę
3.odstaw na 20 min
4.Do gotującej się wody z soda wkładaj bajgle i pozostaw na 45 sekund i następnie obróć i kolejne 45sekund
5.Bajgle przełóż na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
6.Posmaruj jajkiem i posyp sezamem lub innymi nasionami
7.Piecz 20 min w 190 stopni