Skip to main content

Nic bardziej prostego 💁‍♀️

Zatrzyj ziemniaki, ser, cebulę i dodaj jajko, pietruszkę dużo pietruszki, zioła i ismaz na patelni 👌

Możesz zjeść jako danie samo lub w połączeniu z surówka 💁‍♀️

Możesz dodać jogurt, śmietanę lub popić zsiadłym mlekiem

Ogranicza cię tylko wyobraźnia 💁‍♀️

Składniki:

  • 350 g białej orkiszowej
  • 150 g mąki pełnoziarnistej (razowej) pszennej lub orkiszowej
  • 1/2 łyżki soli morskiej
  • 325 ml ciepłej wod
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7g)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy extra vergine

Przygotowanie:

Do większej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i oliwę, wymieszać i odstawić na 3 minuty. Dodać obydwie mąki wraz z solą i zacząć delikatnie mieszać składniki łyżką. Gdy mąka z wodą będą już zgrubnie połączone, zacząć wyrabiać ciasto np. hakiem miksera planetarnego lub ręką. Powoli wyrabić ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie, jednolite i miękkie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyjąć je z miski na stolnicę podsypaną mąką i uformować kulę. Podzielić na 4 części, uformować kulki, położyć przy końcu stolnicy i przykryć ściereczką. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury np. 250 stopni C + termoobieg. Jednocześnie nagrzewać kamień jeśli z niego korzystamy. Kamień musi się nagrzewać ok. pół godziny. Wyjąć pierwszą część ciasta i delikatnie rozciągać je na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Placek położyć na podsypanej mąką desce lub też ułożyć w blaszkach do pieczenia wysmarowanych oliwą. W tym wypadku można od razu przygotować wszystkie 4 porcje ciasta. Wysunąć kratkę z kamieniem, położyć placek ciasta, posmarować sosem pomidorowym, posypać rozdrobnioną mozzarellą, ułożyć połowę pokrojonych pomidorków koktajlowych i piec przez ok. 8 – 9 minut aż brzegi będą lekko zrumienione. Jeśli pieczemy pizzę w blaszce, ułożyć na podrośniętym cieście składniki (sos, mozzarellę, połowę pomidorków) i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Włoskie wędliny suszone dodać na sam koniec pieczenia. Po upieczeniu posypać rukolą oraz dodatkowymi pomidorkami koktajlowymi.
Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk