Nic bardziej prostego
Zatrzyj ziemniaki, ser, cebulę i dodaj jajko, pietruszkę dużo pietruszki, zioła i ismaz na patelni
Możesz zjeść jako danie samo lub w połączeniu z surówka
Możesz dodać jogurt, śmietanę lub popić zsiadłym mlekiem
Ogranicza cię tylko wyobraźnia
Składniki:
- 350 g białej orkiszowej
- 150 g mąki pełnoziarnistej (razowej) pszennej lub orkiszowej
- 1/2 łyżki soli morskiej
- 325 ml ciepłej wod
- 1 saszetka suszonych drożdży (7g)
- 1 płaska łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy extra vergine
Przygotowanie:
Do większej miski wlać wodę, dodać drożdże, cukier i oliwę, wymieszać i odstawić na 3 minuty. Dodać obydwie mąki wraz z solą i zacząć delikatnie mieszać składniki łyżką. Gdy mąka z wodą będą już zgrubnie połączone, zacząć wyrabiać ciasto np. hakiem miksera planetarnego lub ręką. Powoli wyrabić ciasto przez ok. 10 minut aż będzie gładkie, jednolite i miękkie. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyjąć je z miski na stolnicę podsypaną mąką i uformować kulę. Podzielić na 4 części, uformować kulki, położyć przy końcu stolnicy i przykryć ściereczką. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury np. 250 stopni C + termoobieg. Jednocześnie nagrzewać kamień jeśli z niego korzystamy. Kamień musi się nagrzewać ok. pół godziny. Wyjąć pierwszą część ciasta i delikatnie rozciągać je na okrąg o średnicy ok. 25 cm. Placek położyć na podsypanej mąką desce lub też ułożyć w blaszkach do pieczenia wysmarowanych oliwą. W tym wypadku można od razu przygotować wszystkie 4 porcje ciasta. Wysunąć kratkę z kamieniem, położyć placek ciasta, posmarować sosem pomidorowym, posypać rozdrobnioną mozzarellą, ułożyć połowę pokrojonych pomidorków koktajlowych i piec przez ok. 8 – 9 minut aż brzegi będą lekko zrumienione. Jeśli pieczemy pizzę w blaszce, ułożyć na podrośniętym cieście składniki (sos, mozzarellę, połowę pomidorków) i wstawić do piekarnika na ok. 10 minut. Włoskie wędliny suszone dodać na sam koniec pieczenia. Po upieczeniu posypać rukolą oraz dodatkowymi pomidorkami koktajlowymi.