Lubisz hamburgery❓
Zapraszam po zdrowsza wersję w bułce żytniej
Kalorie: 350
Białko: 26
Tłuszcz: 8
Węglowodany: 42
Składniki:
- 200 g wołowiny
- 2 sztuki Bułka żytnia
- 2 plastry sera cheddar
- Sos: musztarda Dijon i jogurt naturalny w proporcji 1:1 (np. wymieszane razem 1
- łyżka musztardy + 1 łyżka jogurtu)
- Warzywa: dowolna sałata, pomidor, papryka czerwona, cebula, ogórek kiszony /
- konserwowy
- Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, papryka czerwona
Przygotowanie:
2/3 cebuli drobno siekamy, mieszamy z mięsem, łyżką oliwy z oliwek i przyprawami. Odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki
Burgery smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Ja smażę na maśle klarowanym. Przed uformowaniem burgera polecam zwilżyć dłonie w wodzie. Wtedy mięso nam się do nich nie przyklei.
Do nagrzanego do 150 stopni piekarnika wkładamy przekrojone na pół bułki na 2 minuty.
Wyjmujemy bułki, smarujemy z obu stron sosem, dodajemy mięso ser i warzywa i gotowe!