Składniki – ciasto:
- 220g mąki, tu kasztanowa
Szczypta soli - 120g zimnego masła
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
- 2 żółtka
- Opakowanie cukru waniliowego
Nadzienie
- 220g migdałów
- 3 jajka
- 100g cukru u nas ksylitol ale może być cukier puder
- Łyżeczka skórki cytrynowej
- 2 krople esencji migdałowej
- 2 białka
- 2 łyżki brandy
1. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy i dajemy do lodówki na 2h
2. Sparzone migdały obieramy i miksujemy.
3. Białka z połową cukru ubijamy na sztywna pianę, jajka wraz z drugą połowa cukru ubijamy na kogel mogel, dodajemy resztę składników, na koniec białka.
4. Tortownice nasmarować masłem, wyłożyć ciastem po brzegi i włożyć do piekarnika 180 st na 10 min, następnie wkładamy nadzienie i do piekarnika 30 min, po 15 min nakryć papierem do pieczenia.