Skip to main content

Idealne rozwiązanie dla dzieciaków do szkoły lub jako przekąska do pracy
Czasem warto poświęcić czas 🙏

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 4 jajka
  • 250 ml maślanki
  • 50 ml oleju Oliwier pistacjowo-rzepakowego
  • 7 g drożdży instant
  • 125 g erytrol
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 15 g cukru waniliowego
  • 5 g skrobi ziemniaczanej
  • 30g pistacji
  • 700g jabłek
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy sól, 100g cukru i drożdże instant. Mieszamy.

Maślankę mieszamy z 3 jajkami i olejem i dodajemy do mąki. Łączymy z mąką, solą, cukrem oraz drożdżami, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 10 minut aż stanie się gładkie i elastyczne.

Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Gdy ciasto jest już prawie wyrośnięte, ścieramy jabłka na łezki. Doprawiamy 25g cukru, cukrem waniliowym i kardamonem. Dodajemy skrobię ziemniaczaną, sok z 1/2 cytryny i mieszamy.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat kuchenny i krótko zagniatamy. Wałkujemy i wycinamy koła o średnicy około 10-12 cm. Na każde koło nakładamy po porcji jabłek i sklejamy pierogi.

Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pozostawiamy na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.

Pierożki przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siekanymi pistacjami.

Pieczemy około 20 minut na złoty kolor.

Twój dietetyk

Author Twój dietetyk

More posts by Twój dietetyk