Składniki:
- Kruszonka
- 20 dag mąki kasztanowej
- 20 dag orzechów laskowych
- Łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 20 dag masła
- 10 dag ksylitol, erytrol
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Orzechy mielimy, dodajemy mąkę, proszek mieszamy. Dodajemy masło, cukier, żółtko i ugniatamy ciasto, 3/4 na blachę, resztę do lodówki. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopni 15 minut, studzimy.
Masa
- 2 żółtka
- 3 dag ksylitolu
- 12 dag rozpuszczonego masła
- Mak lub dla leniucha puszka gotowej masy makowej
- 4 łyżki mąki kasztanowej
- 4 łyżki kaszki kukurydzianej
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 dag rodzynek
- 45 dag jabłka
- 4 białka
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło, ucieramy. Dodajemy mak, dodajemy mąkę, kaszkę, proszek, następnie rodzynki, jabłka i ręcznie mieszamy z ubitą pianą, na ciasto, resztę ciasta na górę do piekarnika na około godzinę.