Składniki:

  • jaja surowe 4 szt
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • wiórki kokosowe 1/3 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • masło 200 g
  • soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
  • woda letnia 2 łyżki
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Do rondelka włożyć masło i czekoladę, wstawić do kąpieli wodnej i stopić aż powstanie jednolita masa.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Sodę zalać wodą.
Do ubitych jajek wlać sodę i wsypać mąkę oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Dodać stopniowo płynna czekoladę. Po wymieszaniu przelać do natłuszczonej formy.

Piec ok. 35 minut w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem lub w temperaturze 170- 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostawić jeszcze na kilka minut w gorącym piekarniku aby ciasto doszło. Smacznego.

(Visited 6 times, 1 visits today)