Składniki:

  • 50g drożdży
  • 500 g maki kasztanowej
  • 5 żółtek
  • 1 jajo
  • 50 g ksylitolu
  • 250g mleko owsiane/kokos/migdal
  • 100 g masło

Przygotowanie:
Z drożdży 2 łyżek mąki i 2 łyżek ksylitolu, 125 wybranego ciepłego mleka zrobić rozczyn odstawić na ok 10 min. W miedzy czasie wymieszać żółtka plus jajo i resztę cukru na kogiel mogiel. W międzyczasie wszystko wymieszać, mąka, rozczyn, roztopione masło, resztę ciepłego mleka i wyrobić elastyczne ciasto, zakryć ścierką i odstawić na 1,5 h po tym czasie jeszcze raz wyrobić, rwąc kulki wkładać do środka jagódki i formować kulki i tak aż do końca na blachę wysmarować żółtkiem i do piekarnika 180 stopni 18-20 min.

(Visited 5 times, 1 visits today)