Składniki:

  • 100g świeżego szpinaku
  • 1 garść borówek amerykańskich
  • 1 garść malin
  • 100g sera halloumi
  • 1 garść płatków migdałów
  • Sos:
  • 1  miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka musztardy np. dijon
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:
Najpierw przygotuj ser. W tym celu pokrój go na plastry grubości około 1 cm i zgrilluj na patelni lub w piekarniku na kratce grillowej. Wystarczy kilka minut – plastry sera będą gotowe jak pojawią się na nich ciemne paski. Możesz użyć trochę oliwy, żeby ser łatwo odchodził od patelni. 
Przygotuj sos – po prostu wymieszaj oliwę, wodę miód i dopraw do smaku. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej osty dodaj odrobinę musztardy.
Szpianak rozłóż na talerzu, następnie ułóż wystudzone kawałki sera. Dodaj maliny i borówki i posyp wszystko płatkami migdałowymi. Na końcu polej sałatkę sosem.

(Visited 6 times, 1 visits today)