Składniki:

Ciasto

  • 85 ml mleko, tu migdałowe
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • Łyżka ksylitolu
  • 35 dag mąki, tu orkisz
  • 2 jaja z wolnego wybiegu
  • Odrobina soli himalajskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 8.5 dag roztopionego masła

Środek

  • 400g sera białego u mnie tłusty
  • 10 dag ksylitolu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 100g zmielonych orzechów włoskich
  • 10 dag ksylitolu
  • 6 dag masła
  • 6 dag mąki kokosowej
  • 30 dag borówek lub śliwek

Przygotowanie:
Ciepłe mleko łączymy drożdżami, cukrem oraz 5 dag mąki wyrabiamy i odstawiamy na 10 min. Roztapiamy masło i lekko ubijamy z jajkami oraz cukrem. Pozostała mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek dodajemy zaczyn, masło z jajkami, szczyptę soli i olej wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1.5 h.
Twaróg łączymy z jajkami i cukrem oraz mąka ziemniaczaną.
Orzechy miksujemy z cukrem.
Z mąki kokosowej, masła i orzechów robimy kruszonkę.
Do foremki na dół ciasto drożdżowe, ser, owoce i kruszonka.
Piec 20 min 180 stopni a następnie 20 min 160 stopni.

(Visited 9 times, 1 visits today)