Składniki – ciasto:

  • 220g mąki, tu kasztanowa
    Szczypta soli
  • 120g zimnego masła
  • 2 łyżki ksylitolu lub cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Opakowanie cukru waniliowego

Nadzienie

  • 220g migdałów
  • 3 jajka
  • 100g cukru u nas ksylitol ale może być cukier puder
  • Łyżeczka skórki cytrynowej
  • 2 krople esencji migdałowej
  • 2 białka
  • 2 łyżki brandy

1. Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy i dajemy do lodówki na 2h
2. Sparzone migdały obieramy i miksujemy.

3. Białka z połową cukru ubijamy na sztywna pianę, jajka wraz z drugą połowa cukru ubijamy na kogel mogel, dodajemy resztę składników, na koniec białka.
4. Tortownice nasmarować masłem, wyłożyć ciastem po brzegi i włożyć do piekarnika 180 st na 10 min, następnie wkładamy nadzienie i do piekarnika 30 min, po 15 min nakryć papierem do pieczenia.

(Visited 7 times, 1 visits today)