Składniki:

  • Kruszonka
  • 20 dag mąki kasztanowej
  • 20 dag orzechów laskowych
  • Łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 20 dag masła
  • 10 dag ksylitol, erytrol
  • 2 żółtka

Przygotowanie:
Orzechy mielimy, dodajemy mąkę, proszek mieszamy. Dodajemy masło, cukier, żółtko i ugniatamy ciasto, 3/4 na blachę, resztę do lodówki. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopni 15 minut, studzimy.

Masa

  • 2 żółtka
  • 3 dag ksylitolu
  • 12 dag rozpuszczonego masła
  • Mak lub dla leniucha puszka gotowej masy makowej
  • 4 łyżki mąki kasztanowej
  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag rodzynek
  • 45 dag jabłka
  • 4 białka

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło, ucieramy. Dodajemy mak, dodajemy mąkę, kaszkę, proszek, następnie rodzynki, jabłka i ręcznie mieszamy z ubitą pianą, na ciasto, resztę ciasta na górę do piekarnika na około godzinę.

(Visited 4 times, 1 visits today)