Pyszna tofucznica z pomidorkami i przeciwzapalna czarnuszką poleca się na śniadanie 🙂

Tofu ma wiele zdrowotnych właściwości, często jest jednak pomijane ze względu na swoje specyficzne walory smakowe, a raczej ich brak. A przecież tofu uzyskuje smak przypraw, dodatków, marynat dodanych do niego, więc można samemu go mu „nadać”. Tofu:

  • Zawiera fitoestrogeny (a konkretnie izoflawony), które naśladują działanie naturalnych hormonów płciowych – estrogenów. Mogą więc być pomocne przy menopauzie
  • jest idealne jako zamiennik jaja do śniadań, szczególnie przy nietolerancjach – syci i przy dodatku soli kala namak smakuje jak jajo
  • zawiera duże ilości wapnia, fosforu i żelaza, co szczególnie ważne jest przy dietach wegetariańskich i wegańskich
  • białko tofu odznacza się bardzo dużą przyswajalnością oraz strawnością
  • jest nisko kaloryczne przy wysokim indeksie sytości – jest to zaledwie 107 kcal na 100g produktu

 

Poniżej przepis:

1 porcja zawiera 240 kcal, 16g białka, 15 tłuszczy, 8g węglowodanów

Składniki:

  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 90g tofu wędzonego
  • 7g mała klarowanego
  • 75g szpinaku świeżego
  • czarnuszka
  • kurkuma
  • sól kala namak

Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż na maśle połówki pomidorków koktajlowych wraz ze szpinakiem. Dodaj rozkruszone tofu razem z kurkumą i solą. Podlej małą ilością wody, żeby poddusić tofu. Trzymaj na patelni do momentu aż wyparuje woda a potrawa będzie przypominała w konsystencji jajecznicę.Na końcu posyp czarnuszką.

 

(Visited 130 times, 1 visits today)